Κατηγορίες
βιβλία

1918…100 χρόνια πριν!!!

1918……σήμερα φαντάζει μια μακρινή εποχή, κι όμως είναι μόλις 100 χρόνια πριν… Λοιπόν αποφάσισα να φέρω πολύ πιο κοντά μας αυτήν την εποχή με κάποια σημαντικά γεγονότα:

  1. 6 Φεβρουαρίου – Οι Βρετανίδες άνω των 30 ετών αποκτούν δικαίωμα ψήφου.
  2. 12 Μαρτίου – Η Μόσχα γίνεται και πάλι πρωτεύουσα της Ρωσίας μετά από 215 χρόνια κατά τα οποία πρωτεύουσα ήταν η Αγία Πετρούπολη.
  3. 2930 Μαΐου – Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Έλληνες νικούν τους Βούλγαρους στη μάχη του Σκρα.
  4. 17 Ιουλίου – Ο τσάρος Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας, η οικογένειά του και οι υπηρέτες του εκτελούνται από τους Μπολσεβίκους στην Αικατερινούπολη της Ρωσίας.
  5. 17 Ιουλίου – Το RMS Carpathia, το πλοίο που διέσωσε 705 επιζώντες από τον Τιτανικό, βυθίζεται ανοικτά της Ιρλανδίας από το γερμανικό υποβρύχιο SM U-55. Πέντε άτομα χάνουν τη ζωή τους.
  6. 12 Οκτωβρίου – Μία τεράστια δασική πυρκαγιά σκοτώνει 453 άτομα στη Μινεσότα.
  7. 7 Νοεμβρίου – Η ισπανική γρίπη εξαπλώνεται στη Δυτική Σαμόα, σκοτώνοντας 7.542 άτομα (περίπου το 20% του πληθυσμού) έως το τέλος του έτους. Η ισπανική γρίπη γίνεται πανδημία αφήνοντας δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς.
  8. 4 Δεκεμβρίου – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Γούντροου Ουίλσον αναχωρεί για τις Βερσαλλίες, για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των Η.Π.Α. που ταξιδεύει στην Ευρώπη.